ZAVRŠEN OTKUP BIKOVA I SVINJA Vlada pomogla stočarima da ublaže posljedice pandemije

Republika Srpska

U Republici Srpskoj je završen interventni otkup tržišnih viškova tovnih bikova i svinja.

Od 3. avgusta, od oko 250 domaćinstava otkupljeno je 4.700 bikova i 10.000 svinja po zagarantovanoj cijeni, koja je bila povoljnija od tržišne.

Vlada je iz Kompenzacionog fonda izdvojila tri miliona maraka za ove namjene, radi ublažavanja negativnih posljedica pandemije. Ova mjera je obradovala semberske farmere.

Spriječili prodaju u bescijenje

Pantelija Jovanović iz Međaša kaže da, zahvaljujući interventnom otkupu bikova po cijeni od 3,8 KM po kilogramu žive vage, stoku nije morao da daje u bescijenje.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

– Životinje su dostigle, pa čak i premašile željenu težinu. Svaki dan smo samo bili na gubitku. Praktično jedu sami sebe, a ionako velike računice nema. Dodatni problem je i što za otkup prispijevaju i druga grla na farmi – kaže Jovanović.

Ovaj ugledni semberski domaćin dodaje da je u sistemu PDV-a, te da mu interventni otkup odgovara, ali da oni koji imaju manji broj goveda životinje prodaju nakupcima i po nižoj cijeni, stvarajući tako nelojalnu konkurenciju.

Stočna hrana poskupila

Iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije zahvaljuju resornom ministarstvu, koje je pomoglo stočarima.

Ljubiša Stevanović iz ovog udruženja podsjeća da je ovom mjerom zaštićena cijena, te da se farmeri nisu mogli ucjenjivati.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Ne smijemo zaboraviti ni da je cijena bikova u Brčko distriktu i FBiH bila oko 3,5 do 3,6 KM po kilogramu. Ovim interventnim otkupom napravili su dobar modus, a dokaz je i da ga sada preslikava Srbija – kaže Stevanović.

Otkupljeno je takođe 10.000 svinja po cijeni od 2,8 KM, čime su rasterećene farme. Međutim, cijena tovljenika odmah je pala na 2,2 KM. S druge strane, stočna hrana je skuplja za 10 do 20 odsto, pa uzgajivači brinu kako će sačuvati stočni fond.

Otežan plasman

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja uzgajivača svinja u RS, Slobodan Petrić, upozorava da predstojeći period svakako nije dobar za svinjogojce.

– Otežan je plasman i svaka pomoć nam je dobrodošla. I dalje se uzdamo u ministarstvo – kaže Petrić.

Mesoprerađivači su ispunili odobrene kvote. Od Ministarstva poljoprivrede RS će dobiti premije.

Darko Marković iz komercijalne službe Mesne industrije “ZP Komerc” kaže da su preuzeli oko 2.100 komada junadi i 2.100 svinja.

– Kada je u pitanju junad, sva živa stoka je putem svježeg mesa izvezena u Tursku. Izvezeno je blizu 900 tona mesa – kaže Marković.

Interventni otkup

Iz Kompenzacionog fonda izdvojeno je tri miliona maraka za interventni otkup, od čega dva miliona za otkup tovnih junadi, a milion maraka za tovne svinje.

I interventni otkup povrća i voća ide planiranom dinamikom. Za ove namjene obezbijeđeno je dva miliona maraka. Do sada je otkupljeno oko 9.500 tona povrća, a do 30. novembra u planu je da se otkupi oko 20.000 tona.

Na poljoprivrednike je apelovano da zasiju što veće površine pšenicom, jer cijena hljebnog žita raste i na berzi i u RS. Osim podsticaja po hektaru zasijane površine, Ministarstvo poljoprivrede regresira domaće sjeme pšenice, ječma, tritikalea i raži, čija je cijena za 30 odsto niža od maloprodajne.

U Ministarstvu zadovoljni

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić kaže da se 70 feninga isplaćivalo za kilogram junećeg mesa, a 60 za kilogram svinjskog.

– Zadovoljni smo rezultatom interventnog otkupa. Ostao je manji broj grla koja nisu otkupljena, ali su ti farmeri kalkulisali čekajući povećanje cijene. Nastavićemo da podržavamo domaću proizvodnju kako bi stočarima omogućili da obnavljaju stočni fond. Za sve što je predato u interventnom otkupu daćemo i redovni podsticaj – ističe Maletić.

/srpska info/