“BUDITE VJERNI KAO MI JADRANU” Slovenci zovu Hrvate na skijanje

Region

Slovenački skijaški centri pripremaju se za punu sezonu u uslovima pandemije korona virusa, pri čemu računaju na strane goste, pa i one iz Hrvatske, budući da je najavljeno kako će se epidemiološka situacija kroz mjesec dana smiriti.

Poslovno udruženja upravnika transportnih naprava na skijalištima prošlog je mjeseca nadležnim epidemiolozima poslala prijedlog kako za domaće i strane skijaše na snježnim terenima i u svojim objektima osigurati sigurnost, uz nešto manji kapacitet nego u normalnim sezonama.

Uz ostale standardne mjere koje moraju uvažavati, predlažu povećanje brzine žičara kako se ne bi stvarale gužve i redovi koji bi povećali rizik zaraze, a namjeravaju osigurati i dovoljan razmak među posjetiocima u svojim objektima na zatvorenom i na terasama.

– Žičara u Kranjskoj Gori može na vrh skijališta uz brzinu od 3.4 metra u sekundi prevesti 2.400 osoba u jednom satu, a ako se dopušteni broj skijaša u gondolama prepolovi, a brzina transporta poveća na 5 metara u sekundi, još uvijek bismo mogli poslovati rentabilno – kazao je za slovenačku televiziju Blaž Veber iz skijališta Kranjska Gora, koji računa i na tradicionalne goste iz Hrvatske.

– Nadamo se da će uz primjenu svih propisanih mjera zimska sezona kod nas početi sredinom prosinca. Računamo u prvom redu na naše domaće goste i skijaše iz Hrvatske – rekao je Veber.

Zbog situacije u Velikoj Britaniji Kranjska Gora ove zime ne može računati na engleske goste, koji su ranije bili među češćim posjetiocima, ali ni na skijaše iz mnogih evropskih država koje se suočavaju s velikim brojem zaraženih, pa ne preporučuju riskantne odlaske u inostranstvo, prenosi 24sata.

Ali slovenačkii skijaški centri računaju da će strogi režim sa zatvaranjem i najtežim restrikcijama u Sloveniji prestati za oko mjesec dana, pa će i skijališta moći raditi premda neka na granici rentabilnosti i sa znatno manje posjetitelja, naročito iz inostranstva.

– Hrvati su nam do sada po brojnosti bili treći po redu posjetioci u zimskoj sezoni i zahvaljujući njima uvijek smo od Božića do 10. januara imali pun kapacitet. Ako zdravstvena situacija bude kako očekujemo, vjerujem da će nam ostati vjerni, onako kako su Slovenci ovog ljeta ostali vjerni hrvatskim destinacijama na Jadranu – kazao je Veber, dodavši da sa svojim gostima iz Hrvatske uvijek ostaju u dobrim odnosima.

/srpska info/