BAJDEN 46. PREDSJEDNIK Nakon Pensilvanije, Bajden slavi i u Nevadi

Svijet

Demokratski kandidat Džo Bajden postao je 46. predsjednik SAD, objavila je agencija AP.

Džo Bajden je osvojio Pensilvaniju, saveznu državu koja nosi 20 elektorskih glasova. Prema trenutnoj situaciji, kako javljaju američki mediji, ima 273 elektorskih glasova, što mu je dovoljno za pobjedu. Podsjetimo, za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova.

AP, CNN, NBC, ABC, Fox News i ostali američki mediji proglasili su Bajdena novim američkim predsjednikom. Kamala Harris će biti potpredsjednica SAD.

Nekoliko trenutka nakon što je Pensilvanija dodijeljena Bajdenu, kao pobjednik je proglašen i u Nevadi. To je novih šest elektora na stranu novog predsjednika.

To znači da Bajden ukupno ima 279 elektorskih glasova, devet više nego što je potrebno za trijumf. Tramp je i dalje na “koti” 213.

Prije nego što se kandidovao na predsjedničkim izborima, Bajden je bio potpredsjednik u vrijeme kada je predsjednik Amerike bio Barak Obama. Takođe je senator sa najdužim stažom u Delaveru.

FOTO: SHAWN THEW/EPA
FOTO: SHAWN THEW/EPA

Tokom kampanje je tvrdio da će nastojati da ujedini zemlju koja je postala “razjedinjena” u vrijeme Trampovog mandata, prenosi Blic.

Nove titule na Tviter nalozima

Džo Bajden i Kamala Haris su odmah po objavljivanju prvih nezvaničnih rezultata, koji govore u prilog njihovoj pobjedi na predsjedničkim izborima u SAD, promijenili svoje biografije na Tviter nalozima.

FOTO: TWITTER/SCREENSHOT
FOTO: TWITTER/SCREENSHOT

Bajden je uz svoje ime stavio odrednicu “izabrani predsjednik”, a Harisova je dodala titulu “izabrana potpredsjednica”.

/srpska info/