Sok od nara otapa masnoću na trbuhu, posebno kod muškaraca

Život i stil

Istraživači kažu kako sok snižava količinu specifične masne kiseline u krvi koja je direktno povezana s gomilanjem masti na trbuhu, ali i povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Nar, morganj ili šipak ljudi ili jako vole ili ne vole uopše, ali toliko je zdrav da bi ga svatko trebao uvrstiti u prehranu – poboljšava rad kardiovaskularnog sistema, usporava gubitak hrskavice, štiti stanice od slobodnih radikala, blagotvorno djeluje na prostatu, krvni pritisak i plodnost, smanjuje rizik od anemije, jača imunitet, otapa suvišne masnoće u tijelu…

POGLEDAJTE VIDEO Kako brzo očistiti nar:

Otvaranje nara je jednostavnije nego ste mislili: Potrebna su samo četiri kratka reza

Ovaj plod je bogat vitaminima C, A i E, sadrži solidnu količinu folne kiseline, ali i tri vrste polifenola (tanini, antocijani i elagična kiselina) koji su na glasu kao odlični antioksidansi. Po pitanju antioksidansa bolje je jesti nar nego brusnice i naranče.

Nar se najčešće jede svjež, no pije se i kao sok ili koristi kao ulje dobijeno presanjem sjemenki. Sok ima antibakterijska i antivirusna svojstva, a odličan je i za gubitak nakupljenih naslaga sala na trbuhu, posebno kod muškaraca, pokazala je to studija Sveučilišta Edinburgh u Velikoj Britaniji.

Njihovi istraživači kažu kako sok snižava količinu specifične masne kiseline u krvi koja je direktno povezana s gomilanjem masti na trbuhu, ali i povećanim rizikom od srčanih bolesti te obolijevanja od dijabetisa tipa 2.

Fotolia
Foto: Fotolia

Ostavite neka stoji preko noći, potom izmiješajte i ostavite još nekoliko sati. Na kraju smjesu stavite u blender i usitnite, procijedite i ulijte u flaše. Ovaj sok malo se razrijedi s vodom prije konzumiranja, prenosi Atma.

/24sata/