Mračna strana glamura: Silovanje manekenki dugo bila “javna tajna”

Život i stil

Elit models bila je najveća agencija za modele u najsjajnijim danima te industrije, osamdesetih i devedesetih, a on je bio njen šef.

Dvije nedjelje nakon što je francusko tužilaštvo objavilo da istražuje četiri slučaja silovanja i zloupotrebe maloljetnica, britanski Gardijan objavio je eksplozivan tekst u kojem ga za silovanje optužuje osam nekadašnjih modela.

Žerald Mari zloupotrebljavao je svoju moć u modnom svijetu, mamio djevojke u Pariz, silovao ih i podvodio svjetskom “džet-setu”.

Od osam žena koje ga optužuju, četiri su sada prvi put odlučile javno da istupe. Poput Harvija Vajnstina, i u slučaju Žeralda Marija bila je riječ, navodno, o “javnoj tajni”. Kako Gardijan piše, praktično su svi sve znali, a ćutali su.

Optužbe se odnose na period između 1980. i 1989. godine. Tada je Elit models agencija među zvijezde lansirala Naomi Kembel, Klaudiju Šifer, Sindi Kroford i Lindu Evanđelistu, koja je ujedno i Marijeva bivša supruga.

Francusko tužilaštvo vodilo je istragu protiv modnog agenta Žan-Luka Brunela, pod sumnjom da je podvodio maloljetnice multimilijarderu Džefriju Epstinu, koji je nakon pokretanja istrage završio mrtav pod sumnjivim okolnostima, a zvanična verzija je da je izvršio samoubistvo u zatvoru.

Inače, neće biti suđenja, jer je predmet zastario.

Seks i droga

Žerald Mari danas ima 70 godina, a napustio je Elit models 2012, pa danas vodi parisku agenciju “Oui Management”.

Među ženama koje optužuju Žeralda Marija je i bivša novinarka BBC-ja Lisa Brinkvort, koja je istraživala tretman manekenki u modnoj industriji za jedan dokumentarac, u kom je prikazala kako su maloljetne djevojke prisiljavane na seks i uzimanje droga.

Amerikanka Ker Suton optužuje ga za bezbrojna silovanja 1986, kad je imala 17 godina, Džil Dod za silovanje 1980, a Šveđanka Eba Karlson za silovanje 1990. godine.

Kanađanka Šona Li bila je 1992. u finalu takmičenja za “Izgled godine”, a imala je samo 15 godina. U Parizu su je smjestili u apartman sa drugim djevojkama. Pozvali su ih napolje jedne večeri, a posle restorana, završili su u stanu Marija.

“Tražio je od mene da obučem majicu Linde Evanđeliste. Tada je skočio na mene”, rekla je Šona Li. Godinu dana kasnije Linda Evanđelista se razvela od njega.

Ovo je samo jedan od primjera, a slične priče su iznijele i mnoge druge djevojke. Uglavnom su se stvari odvijale po istoj matrici – Mari bi djevojkama obećavao sve i svašta, a onda bi ih namamio u stan ili hotel, gde bi bile napastvovane.

/b92/