PALI U ŠPANIJI SA POLA TONE KOKAINA Kriminalna grupa drogu iz Južne Amerike prevozila u POKVARENOM AUTU

Hronika

Državljani Srbije N. D. (37) i P. P. (36) uhapšen su u Španiji nakon što je tamošnja policija u saradnji sa američkom Agencijom za borbu protiv droge (DEA) zaplijenila 560 kilograma kokaina.

U akciji kodnog naziva “Dinastija”, pored državljana Srbije, uhapšeno je i četvoro državljana Španije, prenosi Glas Galicije.

Kako navode, vjeruje se da je uhapšena kriminalna grupa povezana sa takozvanim balkanskim kartelom.

– Lisice su stavljene pripadnicima bande pod nazivom “Poslastičari”, koja djeluje u Rijas Bajkasu u Galiciji. Grupu predvodi Herardo Rijal Iglesijas (41), moćni narko-bos, koji već 25 godina švercuje drogu u saradnji sa balkanskim kartelom – saopštili su iz španske civilne garde, prenosi Blic.

Kako dodaju, 560 kilograma kokaina nađeno je u iznajmljenoj kući u Galiciji, a vrijednost zaplijenjene droge može da dostigne cijenu od 15 miliona evra.

Grupa je imala odličnu logistiku. Drogu su dovezli iz Južne Amerike i namjeravali su da je kopnenim putem prenesu do krajnjih odredišta. Za transport su imali dosad neviđeni način. Naime, namjeravali su da pakete kokaina spakuju u pokvaren automobil, koji bi potom natovarili na kamion šlep-službe i tako prevezli do željene destinacije – prenose španski mediji i nastavljaju:

– Bilo je planirano da nekoliko automobila voze ispred i iza kamiona šlep-službe, kako bi mogli da ih upozore na prisustvo policije. Iako su istražitelji ovaj način šverca kokaina nazvali “genijalnim”, temeljnim operativnim radom uspjeli su da razbiju lanac šverca kokaina. Šifrovana komunikacija.

Prema riječima izvora, dvojica uhapšenih Srba odranije su poznata policiji i imaju debele dosijee, prenosi Kurir.

– Grupa je u čitavoj Galiciji imala štekove za skladištenje droge. Pretreseno je sedam imanja u tri grada, a utvrđeno je da su članovi bande imali više firmi, koje su im služile kao pokriće za ilegalni biznis – prenijeli su mediji i dodali da su zaplijenjeni i oružje, telefoni, dokumentacija, automobili i keš.

Članovi bande su međusobno komunicirali isključivo u šiframa, koristeći se kodiranim telefonima i specijalnim računarskim aplikacijama – navode mediji.

Paketi oduzetog kokaina bili su obilježeni sa tri različite oznake. Tako je na nekima bio grb fudbalskog kluba Mančester junajted, dok je na drugima bila slika psa, a na nekim paketima je stajala oznaka JVR.

Istražitelji su upozorili da kriminalne grupe, iza kojih stoje ljudi iz istočne Evrope, dobijaju sve veći značaj u uvozu i distribuciji kokaina.

– Galicijska obala je zbog svog položaja postala jedna od ključnih tačaka za ulazak kokaina u Evropu. Balkanski kartel, inače, ima svoje ljude i u Južnoj Americi, pa ne koriste posrednike u kupovini kokaina, a u Španiji imaju svoju mrežu saradnika – saopštila je policija.

/srpska info/