Neobjašnjiva misterija mjesta gde se telefoni gase, a voda kaplje naopako

Zanimljivosti

Već na ulazu oseti se čudna energija koja ne dolazi s ovog svijeta, ispričao je Dimitrios Makridopoulos o grčkoj pećini uz koju se vežu razna svjedočanstva i nagađanja o vojnim eksperimentima.

Tajnovito mjesto nadomak Atine gotovo da niko i ne obilazi. Razlog tome jesu brojna sujevjerja koja dolaze da istraže samo obožavaoci paranormalnog, piše Pun kufer. Pećina Davelis nalazi se na jugozapadnoj strani planine Pendeli, s koje je svojevremeno dolazio materijal za izgradnju Partenona.

Pećina je nazvana prema razbojniku iz devetnaestog vijeka po imenu Davelis. On ju je sa svojom bandom koristio kao skrovište, a prema legendi, postojao je i lavirint tunela koji je vodio do kuće vojvotkinje koja mu je bila ljubavnica. Na ulazu u pećinu, u stijeni nalazi se crkva pustinjaka iz 12. vijeka.

Malo dublje u pećini poštovao se bog Pan, a ostaci koji to potvrđuju mogu se vidjeti u Arheološkom muzeju u Atini. Na jednom od zidova mogu se vidjeti reljefi nekadašnjih putnika, uključujući nekoliko engleskih pisaca devetnaestog i ranog dvadesetog vijeka.

Postoje zapisi o tome da je grčka vojska onde izvodila povjerljive operacije, zbog čega je pećina bila zatvorena za javnost. Povezivala se i s nuklearnim oružjem, eksperimentima tokom hladnog rata te brojnim teorijama zavjere.

Foto: Depositphotos/ Grigoriy Pisotckii

Foto: Depositphotos/ Grigoriy Pisotckii

Paranormalani status dobila je zbog najrazličitijih ispovjesti posjetilaca. Navodno su vidjeli vodu koja kaplje s poda prema vrhu pećine, stvorenja nalik mačkama koja hodaju uspravno, a i sa elektronskim uređajima se nešto čudno zbiva – gase se i kvare kada ste u pećini.

Dimitrios Makridopulos je uvijek bio opčinjen neobičnim pojavama. Proždirući knjige o okultnim fenomenima, od djetinjstva do odraslih godina, postao je znatiželjan o planini Penteli, oblika piramide.

Bez obzira na to šta je istina, studija koju je sproveo Jorgos D. Papadeas iz Instituta za geologiju i istraživanje minerala Grčke iz 2002. godine navodi da postoji nešto neobično u pećini. Naučnici su pronašli ploču obogaćenu grafitom između slojeva mermera, što planinu čini dobrim provodnikom elektromagnetnih talasa.

Osim toga, mermer sa ove planine posjeduje određena naučna svojstva koja ga dovode do dobijanja električnog naboja u uslovima visokog pritiska, čime se mogu objasniti bizarne elektromagnetske pojave, ali i zdravstvene, poput vrtoglavice i dezorijentacije.

Na taj način, Dimitrios Papanikolau, profesor geologije na Univerzitetu u Atini koji proučava Penteli još od 1973. godine, kaže da se u planini ne događa ništa paranormalno već da je nauka sve objasnila.

/b92 putovanja/