Belgija bilježi najveći broj zaraženih u Evropi, prazni rafovi pred sutrašnji lokdaun FOTO

Svijet

Brisel — Građani Brisela ispraznili su rafove u prodavnicama nakon što su tamošnje vlasti donjele odluku o zatvaranju zemlje zbog veoma loše epidemiološke situacije.

Belgija se od 1. novembra zatvara. Premijer Aleksander de Kro najavio je večeras drastičnije mjere zatvaranja Belgije u cilju suzbijanja širenja virusa Kovid19.

De Kron je naveo da je samo u poslednjih nedelju dana 100 hiljada građana Belgije inficirano koronavirusom.

Zdravstveni sistem je pred pucanjem.

“Trenutno postoji samo jedan izbor, a to je da svi podržimo zdravstveni sektor koliko god možemo. Moramo ograničiti naše fizičke kontakte što je više moguće. Moramo prekinuti rast epidemije i to radikalnim mjerama”, poručio je de Kro.

Nove mjere zatvaranja zemlje stupaju na snagu 1. novembra uveče i trajaće do 13. decembra uz revidiranje nakon mjesec dana.

Sve prodavnice koje nisu neophodne biće zatvorene, kao i frizerski i kozmetički saloni i druge uslužne djelatnosti koji zahtevaju fizički kontakt.

Rad na daljinu je obavezan, a kontakti ograničeni samo na jednu osobu u zatvorenom prostoru odnosno 4 osobe na otvorenom.

Jesenji školski raspust produžen je do 15. novembra.

Spoljne granice zemlje ostaju otvorene, ali je građanima preporučeno da ne putuju bez preke potrebe.

“U pitanju su drastične i bolne mjere ali ovo je poslednja prilika da se smanje brojke i da mjere imaju efekta”, zaključio je belgijski premijer.

Belgija je tokom oktobra donijele odluku o zatvaranju kafića, restorana, kulturnih i sportskih objekata. Obavezno je nošenje maski na otvorenom i na snazi je policijski čas u cijeloj zemlji.

izvor: b92, tanjug