BEZ OVOGA NE MOŽE PAMETNI GRAD Banjaluka dobija prvi sistem javne rasvjete, koji štedi do 60 odsto struje

Banja Luka

BEZ OVOGA NE MOŽE PAMETNI GRAD Banjaluka dobija prvi sistem javne rasvjete, koji štedi do 60 odsto struje

U Banjaluci će do kraja godine zasvijetliti prva javna rasvjeta koja ne samo da štedi do 60 odsto struje, već se s njom i upravlja na daljinu i može da se prilagodi potrebama.

Preciznije, takvoj rasvijeti je moguće umanjiti intenzitet svjetlosti ili se određene sijalice mogu isključiti, što gradu omogućava da uštedi novac za potrošnju struje i usmjeri ga za druge potrebe.

Ovakav pametni sistem javne rasvjete, baziran na LoRaWAN mreži, u gradu će postaviti kompanija M:tel, u saradnju s kompanijom Blicnet, i to najprije u naselju Lazarevo.

To je jedan od 10 projekata koji će dobiti finansijsku podršku Grada Banjaluka, UNDP i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, u sklopu javnog poziva „Banja Luka Future City Innovation Challenge“. Cilj ovog projekta je da grad pokrene u pravcu primjene pametnih rješenja za kvalitetniji život.

Ideja je, podsjećamo, da Banjaluka postane prvi pametni grad u RS, a ovi projekti se provode uz pomoć Inovacionog centra Banjaluka.

PROČITAJTE JOŠ

ZA ČISTIJI I TURISTIČKI PRIMAMLJIV GRAD U Banjaluci će se otpadom upravljati na ovaj PAMETAN NAČIN

INOVATIVNO RJEŠENJE ZA GUŽVE U SAOBRAĆAJU Banjaluka će prva imati pametni semafor u regionu

Komunalne službe koje NEĆE IZNENADITI snijeg i led: Moguće je, uz ovo PAMETNO RJEŠENJE koje dobija Banjaluka

– Pametni sistem LED rasvjete biće postavljen u Ulici Despota Stefana Lazarevića. Predviđeno je da se ovim projektom postavi 30 LoRA pametnih sijalica, dok LoRA pametni kontoleri upravljaju sistemom. Na ovaj način Grad Banjaluka dobija efikasniju i jeftiniju javnu rasvjetu – objašnjavaju za Srpskainfo iz kompanije M:tel.

– Ovaj sistem je baziran na LoRaWAN tehnologiji, koja predstavlja preduslov i za druga IoT, odnosno rješenja za pametni grad, kojima je moguće optimizovati najrazličitije poslovne procese, uštedeti energiju i poboljšati kvalitet života u gradu. Tako se projekti bazirani na LoRaWAN tehnologiji mogu odnositi i na daljinsku kontrolu saobraćaja, mjerenje snage i potrošnje vode, mjerenje kvaliteta vazduha, rješenja za pametne parkinge, za pametne zgrade, za digitalizaciju poljoprivrede, upravljanje otpadom, telemetriju, kao i za projekte čija je svrha optimizacija energetskih resursa – navode iz M:tel-a.

Obezbijeđena je LoRaWAN infrastruktura, a isporuka LED lampi je u toku. Sve će biti urađeno do kraja godine, kako je i planirano.

Ideja ovog pilot projekta je, kažu, da postane moderna javna usluga kojom upravlja Grad Banjaluka, a koja će stvoriti preduslove za širenje na druge dijelove grada. Novac koji se uštedi na potrošnji struje možese uložiti i u širenje infrastrukture javne pametne LED rasvjete.

Grad Banjaluka i UNDP će u projekat uložiti 49.637,82 KM, dok će M:tel dodatno uložiti značajna sredstva kroz izgradnju LoRa infrastrukture, pružanja Cloud usluge, obezbjeđivanja kapaciteta za povezivanje, te izradu aplikativnog dijela projekta.

/srpska info/