USKORO DALJINSKO OČITAVANJE POTROŠNJE VODE U PILOT ZONI GRADIŠKE

Gradiška

Na području Gradiške započela je inplementacija pilot projekta koji podrazumjeva uspostavljanje sistema za daljinsko očitavanje potrošnje vode kod krajnjih korisnika.

Ranije su ugovor o realizaciji ovog prvog projekta u BiH potpisali kompanija “Mtel” i gardiško preduzeće “Vodovod”

U pilot zoni, naselju kod Stočne pijace, u toku je ugradnja savremenih ultrazvučnih vodomjera sa senzorom koji detektuje odrđene smetnje u sistemu.

Biće potrebno postaviti 412 vodomjera.

“Osim potrošnje, vodomjeri alarmiraju i u slučaju nepredviđđenih situacija u sistemu, kako bismo na vrijeme sanirali fizičke gubitke i upozorili krajnjeg korisnika ako se na njegovim intalacijama dešavaju neki problemi”, pojašnjava Sandro Zeničanin, direktor Vodovoda i dodaje da je izgrađena infrastruktura putem kompanije Mtel, koja će omogućiti da se svo podaci prenose u računovodstveni centar Vodovoda, bez fizičkog obilaska terena.

Sandro Zeničanin direktor Vodovoda

Kroz implementaciju ovog projekta predviđena je i izrada nove web stranice vodovoda sa web platformom, putem koje će korisnici svakodnevno moći kontrolisati potrošnju vode.

“Želimo da ovaj sistem obezbjedimo na što širem gradskom području”, naglašava Zeničanin i dodaje da je komunalno preduzeče u potrazi za donatorskim sredstvima , već apliciralo prema mnogim međunarodnim institucijama. “Želimo nakon automatizacije sistema, koju smo obezbjedili u proteklom periodu, preći na potpuno digitalizaciju i siguran sam da ćemo to i uraditi”, uvjeren je Zeničanin.

U Vodovodu ističu da će novi vodomjeri u pomenutom naselju biti postavljeni u narednih nekoliko dana i da krajnji korisnici nemaju nikakve troškove tokom njihove ugradnje.

/info+ kablovski kanal/