Naučnici otkrili da je koronavirus mutirao, Evropom se sada širi novi soj

Svijet Zdravlje

VERZIJA koronavirusa koja je potekla od španskih poljoprivrednih radnika brzo se proširila velikim dijelom Evrope od ljeta, a sada čini većinu novih slučajeva zaraze u nekoliko zemalja i više od 80 posto u Velikoj Britaniji, piše danas Financial Times pozivajući se na novu naučnu studiju.

Međunarodni tim naučnika koji prati virus putem njegovih genetskih mutacija opisao je u istraživačkom radu izvanredno širenje nove varijante virusa nazvane 20A.EU1.

Njihov rad sugerira da su ljudi koji su se vraćali s ljetovanja u Španiji odigrali ključnu ulogu u prenošenju virusa širom Europe, postavljajući pitanje je li drugi val koji je zahvatio Europu mogao biti blaži da je kontrola na aerodromima i drugim saobraćajnim čvorištima bila bolja i strožija.

Budući da svaka varijanta virusa ima svoj genetski potpis, može se pratiti do mjesta iz kojeg je nastala.

“Iz širenja 20A.EU1 čini se jasnim da mjere prevencije često nisu bile dovoljne da zaustave daljnji prijenos novih sojeva virusa ovog ljeta”, rekla je Emma Hodcroft, evolucijska genetičarka sa Sveučilišta u Baselu i glavna autorica studije koja tek treba biti objavljena u naučnom časopisu.

Novi soj virusa brzo se širi

Naučni timovi u Švicarskoj i Španjolskoj sada žure s ispitivanjem ponašanja novog soja virusa kako bi utvrdili je li možda smrtonosniji ili zarazniji od ostalih sojeva.

Hodcroft je naglasila kako nema dokaza da je brzo širenje ovog soja posljedica mutacije koja povećava prenos ili utiče na klinički ishod. Ipak, naglasila je da se 20A.EU1 razlikuje od bilo koje verzije Sars-Cov-2 virusa na koju je ranije naišla. 

“Nisam vidjela nijednu varijantu s takvom dinamikom sve dok u Evropi nisam gledala genomske sekvence koronavirusa”, rekla je.

Timovi posebno surađuju s virološkim laboratorijima kako bi utvrdili nosi li 20A.EU1 određenu mutaciju u proteinu koji virus koristi za ulazak u ljudske stanice, što bi moglo promijeniti njegovo ponašanje.

Identificirana je još jedna mutacija

Svi virusi razvijaju mutacije – promjene u genetskom kodu – koje se mogu grupisati u nove inačice i sojeve. Identifikovana je još jedna mutacija Sars-Cov-2, nazvana D614G, za koju se vjeruje da virus čini zaraznijim.

Joseph Fauver, genetski epidemiolog sa sveučilišta Yale koji nije sudjelovao u istraživanju, rekao je: 

“Potrebno nam je više ovakvih studija kako bismo pronašli mutacije koje su porasle do visoke učestalosti u populaciji, a zatim inženjeringom vidjeli čine li virus više prenosivim.”

Rizično ponašanje turista u Španiji pomoglo je širenju virusa

Istraživači su zaključili da je “rizično ponašanje” turista u Španiji, poput ignorisanja smjernica za socijalno distanciranje, pomoglo širenju ove nove varijante virusa.

Istraživanje je pokazalo da nova varijanta virusa čini osam od 10 slučajeva zaraze u Velikoj Britaniji, 80 posto slučajeva u Španjolskoj, 60 posto u Irskoj i do 40 posto u Švicarskoj i Francuskoj.

Lockdowni tokom proljeća pomogli su staviti početni val zaraze koronavirusom pod kontrolu. No virus se posljednjih sedmica brzo proširio Evropom i prisililo nacionalne vođe da uvedu nova ograničenja.

/indexhr/