NAPETO U POLJSKOJ ZBOG POTPUNE ZABRANE ABORTUSA! Predjsednik poziva narod da po svaku cijenu brani crkvu od žena (FOTO)

Svijet

Potpredsjednik poljske vlade, lider vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski, poručio je stotinama hiljada Poljakinja koje već šesti dan demonstriraju protiv gotovo potpune zabrane abortusa, da nema šanse da se preinači presuda Ustavnog suda.

On je Poljake je pozvao da po svaku cijenu brane crkve od protesta žena.

“To je obaveza države ali i obaveza građana. Posebno moramo da branimo poljske crkve. Po svaku cijenu. Pozivam sve članove Prava i Pravde i one koji nas podržavaju da uzmu učešće u odbrani crkve”, poručio je danas Kačinjski na društvenim mrežama.

Kačinjski se oglasio prvi put otkako od četvrtka stotine hiljada Poljakina i Poljaka svakodnevno na ulici a zahtevaju da se vrati mogućnost za vještački prekid trudnoće ukoliko je plod teško oštećen ili bebi preti neizlječivo fatalno oboljenje i kratak život u neizrecivoj patnji koju je Ustavni sud prošle sedmice označio kao protivustavnu.  

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Povodom protesta žena na bogosluženjima u nedelju, na poziv Opštepoljskog štrajka žena, organizacije koja je osnovana povodom ranijih pokušaja vladajućih konzervativaca od 2016. godine da se u Poljskoj potpuno zabrani abortus, Kačinjski je kazao da su protesti pred crkvama “pripremljeni napad koji treba da uništi Poljsku”.

“To treba da dovede do pobjede snaga čija vladavina bi okončala istoriju poljskog naroda”, rekao je večeras Kačinjski i kao “nihilizam” odbacio nepoštovanje moralnih vrijednosti Poljske katoličke crkve.

Iako svake večeri mase demonstranata dolaze pred njegovu kuću, Kačinjski se oglasio tek danas pošto je prije podne tokom sjednice Sejma poljskog parlamenta nekoliko žena iz opozicione Levice stalo mirno ispred njegove poslaničke klupe.

Preko lica su imale maske s crtežom munje – simbola najnovijih protesta Poljakinja za prava da one odlučuju da li će rađati teško oštećene i oboljele bebe što Kačinjski javno traži da bi mogle da budu krštene i sahranjene po crkvenoj tradiciji.

I prije poziva vicepremijera Kačinjskog simpatizerima konzervativaca da u vrijeme strogih sanitarnih mjera kada je zabranjeno okupljanje više od pet osoba izađu da čuvaju crkve, radikalni poljski nacionalisti i ekstremisti su počeli da se okupljaju samoinicijativno, kao samozvani “domobrani”, ispred crkava i u njima tokom bogosluženja.

Policija je sinoć u Varšavi na Trgu tri krsta morala kordonom da razdvoji demonstrante od radikalnih nacionalista, i interveniše i suzavcem pošto su demonstranti gađali nacionaliste i policiju flašama i jajima, a nacionalisti su stepenica crkve na trgu istrčavali u masu demonstranata napadajući žene sa transparentima.

/mondo/