Privatni avioni masovno lete, bogataši se pokušavaju zaštiti od koronavirusa

Svijet

BRISEL – Bogataši izbjegavaju komercijalne letove u posljednje vrijeme te se sve češće odlučuju za privatne avione kako bi izbjegli kontakt s drugim putnicima i na taj način što više smanjili rizik od zaraze koronavirusom. Neke kompanije koje pružaju uslugu privatnih letova su zabilježili veliki broj novih korisnika koji radije plaćaju veće sume kako bi što sigurnije letjeli i sačuvai svoje zdravlje.

Putnici privatnih aviona često dolaze direktno pred avion gdje se ukrcavaju i započinju putovanje, što znači da nemaju kontakt s drugim putnicima na aerodromima, a ni tokom leta.

Broj komercijalnih letova je dvostruko manji, dok je broj privatnih letova smanjen tek za 10 posto u periodu između 1. septembra i 15. oktobra u odnosu na prošlu godinu.

Broj privatnih letova u augustu je bio veći u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Karta za privatni let u Evropi košta oko 4.500 eura i više, ovisno o veličini aviona i distanci.

Većina putnika koji koriste privatne avione to čine u slobodno vrijeme i za zadovoljstvo, ali se povećava i broj poslovnih korisnika uključujući duge skupe letove.

“Radi se o porodicama koje svoje krugove drže čvrsto na okupu, poslovnim ljudima ili timovima koji moraju obavljati posao na različitim kontinentima”, rekla je direktorica kompanije Flexjet Marine Eugene.

Međutim, korištenje privatnih aviona stvara 20 puta veću emisiju ugljen-dioksida po putničkoj milji.

Hoteli imaju velike probleme s padom biznisa, ali neki bogati gost plaćaju više novca za dodatnu privatnost i prostor. Klix.ba