PERIOD SAMOIZOLACIJE U HRVATSKOJ SKRAĆEN SA 14 NA 10 DANA: Postoji i izuzetak, a evo u kojim slučajevima

Region

Period samoizolacije za osobe koje su bile u bliskom odnosu sa zaraženim korona virusom u Hrvatskoj je skraćen sa 14 na 10 dana, saopštio je danas hrvatski Zavod za javno zdravlje.

Prema novoj odluci Zavoda, izuzetak od tog pravila su osobe koje rade u ustanovama za smeštaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, kod kojih karantin i dalje traje 14 dana, prenosi Index.

U odluci se navodi da je klinički kriterijum za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika minimalno tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature bez primjene antipiretika i značajno poboljšanje ostalih simptoma, dok je ranije za prestanak izolacije bio dovoljan jedan dan.

Za asimptomatske slučajeve završetak izolacije preporučuje se 10 dana nakon prvog pozitivnog testa ili uzimanja uzorka, uz uslov da tokom tog razdoblja nisu razvili nikakve simptome bolesti.

Dodaje da se, radi smanjenja širenja infekcije, svi bliski kontakti oboljelog upućuju u zdravstveni nadzor u karantinu ili samoizolaciji u trajanju od 10 dana od poslednjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Bliske kontakte nije potrebno testirati ni na početku ni tokom karantena ili samoizolacije, osim ako ne razviju simptome bolesti ili postoji epidemiološka indikacija.

Kurir.rs/Tanjug