Nova Škoda Fabia stiže 2021. godine

Auto-moto

Škoda će naredne godine predstaviti četvrtu generaciju popularnog modela Fabia.Nova Fabia će biti bazirana na novoj MQB A0 platformi koju koriste i Audi A1 Sportback, SEAT Ibiza i Volkswagen Polo.

Ova platforma će omogućiti češkom superminiju da bude više povezan s rođacima iz Volkswagen Grupe, a izvori tvrde da će, kada je riječ o dizajnu, četvrta generacija Fabije napraviti veći korak naprijed nego što je treća napravila u odnosu na drugu. Dizajn će biti inspirisan crossoverom Kamiq, a posudit će i neke detalje Scale i Octavije.

Unutrašnjost će doživjeti najveće promjene s obzirom na to da je aktuelna Fabia u tom segmentu dizajnom armaturne ploče i tehnologijom zaostala za standardima Volkswagen Grupe. Između ostalog se očekuju najnoviji Škodin infotainment sistem te veći ekrani.

Ipak, Fabia neće imati elektrificirani model, tako da se očekuju poznati motori, ali bez dizela. To znači da se može očekivati jeftiniji atmosferski trocilindrični motor, trocilindrični TSI motor s turbopunjačem u nekoliko verzija te snažniji četverocilindrični motori.

Oznaka vRS se neće vratiti, ali će model Monte Carlo ponuditi više nego ranije.

Prelazak na novu platformu značit će više poboljšanja i udobnosti, a i aktuelna Fabia je i dalje među najprostranijim modelima u klasi.

/klix/