Njemačka studija: 15 posto smrtnih slučajeva od korone povezano sa zagađenjem zraka

Zdravlje

Petnaest posto svih smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u svijetu moglo bi se pripisati dugotrajnoj izloženosti zagađenju zraka, prema istraživačkom timu pod vodstvom Njemačke.

Objavljena u časopisu Cardiovascular Research, procjena se temelji na analizi podataka o zagađenju i pandemiji koje su proveli Hemijski institut Max Planck, Univerzitet Harvard i Centar za istraživanje klime i atmosfere kiparskog instituta, prenosi dpa.

Izloženost zagađenom zraku vjerovatno pogoršava popratne bolesti koje bi mogle dovesti do smrtnih ishoda zaraženih koronavirusom.

“Ako već imate bolesti srca, tada će zagađenje zraka i infekcija koronavirusom uzrokovati probleme koji mogu dovesti do srčanog udara, zatajenja srca i moždanog udara”, rekao je koautor Thomas Muenzel s Univerziteta Johannes Gutenberg u Mainzu u Njemačkoj.

Više od četvrtine smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u Aziji moglo bi se povezati sa zagađenjem zraka, procjenjuju istraživači u usporedbi s evropskim 19 i sjevernoameričkim 17 posto.

Prema službenim podacima Univerziteta Johns Hopkins, više od 1,1 miliona ljudi širom svijeta umrlo je nakon zaraze koronavirusom.

Drugi val infekcija zahvata Evropu, a neke zemlje bilježe nove dnevne maksimume, iako su hospitalizacije i smrtni slučajevi sporije rasli nego tokom prvog vala pandemije od marta do maja.

/klix/