NAPETI PROTESTI ŠIROM EVROPE: Sve gori od Londona do Rima! (VIDEO)

Svijet

Oštrije mjere vlada usled rapidnog rasta oboljelih od kovida dovele do nasilja na ulicama

Uvođenje novih oštrijih mjera u borbi protiv širenja virusa korona širom Evrope pokrenulo je talas nasilnih protesta. Tokom vikenda došlo je do sukoba i hapšenja na protestima u Rimu, Napulju, Londonu, a napadnut je njemački Institut za zarazne bolesti Robert Koh u Berlinu.

Nemiri su u subotu uveče izbili na ulicama Rima i došlo je do sukoba desničara, koji su protestovali protiv korona mjera, i policije.

Nasilje je počelo još dok su demonstranti prilazili centru grada, palili su i bacali baklje i druga pirotehnička sredstva.

Scene u glavnom gradu Italije ličile su na one u Napulju u petak uveče, gde je stotine ljudi izašlo na ulice da se usprotivi uvođenju oštrijih mjera za suzbijanje širenja virusa.

Demonstranti u Napulju su bacali dimne bombe i petarde u centru grada, a policija je uzvratila suzavcem.

Na protestu su uglavnom bili mladi ljudi, koji prkose policijskom času, koji su uvele regionalne vlasti.

Oko stotinu demonstranata je probilo kordon blizu zgrade regionalne uprave u petak uveče, prenijela je italijanska agencija ANSA. Pored dimnih bombi, kordon od oko 100 policajaca u punoj opremi je gađan i flašama.

Italija danima bilježi ogroman rast broja novih zaraza virusom korona, a juče je bilo više od 21.000 novozaraženih. Pored policijskog časa, koji je ranije uveden u pojedinim regionima, u Italiji danas stupa na snagu uredba o zatvaranju barova, kafića i restorana najkasnije do 18 sati, zatvaranju teretana, bioskopa i bazena.

U Londonu je u subotu održan protest zbog restriktivnih mjera koje je donijela britanska vlada u borbi sa korona virusom, a policija je privela nekoliko osoba.

Učesnici protesta okupili su se u Hajd parku, uglavnom noseći transparente i natpise, i pozivajući na ukidanje obaveze o nošenju zaštitne maske.

Policija je uhapsila najmanje 18 osoba tokom protesta.

U Velikoj Britaniji broj novozaraženih na dnevnom nivou je oko 20.000, a broj umrlih raste.

Nekoliko napadača bacilo je molotovljev koktel na njemački Institut za zarazne bolesti Robert Koh u Berlinu, nanjevši malu štetu zgradi, saopštila je danas policija.

Incident se dogodio u toku noći, a čuvari u institutu, koji savjetuje vladu o mjerama javnog zdravlja za suzbijanje pandemije korona virusa, bili su svjedoci napada.

Napadači koji nisu uhvaćeni razbili su jedan prozor na zgradi, navodi se u saopštenju policije. Niko nije povređen.

Berlinska policija istražuje da li je napad bio politički motivisan, navodi se u saopštenju.

U Nemačkoj na dnevnom nivou danima ima više od 8.000 novozaraženih korona virusom.

/srbija danas/