Umro vođa Samsunga i najbogatiji Južnokorejac

Svijet

KARIZMATIČNI vođa Samsung Grupe Lee Kun-hee, koji je izgradio Samsung u vodećeg proizvođača pametnih telefona, umro je u subotu, nakon što je proveo više od šest godina u bolnici zbog srčanog udara, izvijestila je kompanija.

Smrt Leeja (76), najbogatijeg Južnokorejca, čije bogatstvo prema Forbesu vrijedi 20,9 milijardi dolara, trebala bi potaknuti interes ulagača za restrukturiranje grupe u kojoj su njegovi udjeli u ključnim kompanijama, kao što su Samsung Life i Samsung Electronics.

Samsung Life je najveći dioničar krunskog dragulja Samsung Electronicsa, a Lee je vlasnik 20,76 posto osiguravajuće kompanije i najveći pojedinačni dioničar Samsung Electronicsa s udjelom od 4,18 posto.

Lee je umro uz porodicu, uključujući i svog sina Jay Y. Leeja, potpredsjednika Samsung Electronicsa, izvijestila je kompanija.

“Predsjednik Lee bio je istinski vizionar koji je Samsung iz lokalne firme transformirao u vodećeg svjetskog inovatora i industrijsko središte”, objavio je Samsung, dodavši da je njegova deklaracija o novom menadžmentu iz 1993. bila pokretačka snaga vizije firme da isporuči najbolju tehnologiju za izgradnju globalnog društva.

Pretvorio Samsung iz drugorazrednog proizvođača televizora u najveću svjetsku tehnološku kompaniju

Za njegova života, kaže se u izjavi, Samsung Electronic izrastao je iz drugorazrednog proizvođača televizora u najveću svjetsku tehnološku kompaniju po prihodu koja je ispratila japanske marke Sony, Sharp i Panasonic u čipovima televizorima i zaslonima, okončala nadmoć Nokije i pobijedila Apple u pametnim telefonima.

“Njegovo nasljeđe bit će vječno”, napisao je Samsung.

Lee je pomogao svome ocu Lee Byung-chullu da kompanija koja se u početku bavila proizvodnjom hrane preraste u poslovno carstvo s imovinom vrijednom 375 milijardi dolara i s desecima podružnica čije djelovanje uključuje poslove od elektronike i osiguranja do brodogradnje i građevine.

Lee je pripadao drugoj generaciji vođa te kompanije, a svojim nasljednicima ostavio je potencijalno teška pitanja oko sukcesije.

“Ako među djecom postoji konsenzus, Samsung će mirno proći sukcesiju”

Zasad nije poznato kako će troje djece podijeliti bogatstvo.

“Prošlo je šest godina otkad je Lee hospitaliziran pa će, ako među djecom postoji konsenzus, Samsung mirno proći sukcesiju, a ako ne, postoji mogućnost zavade”, rekao je Park Sang-in s Nacionalnog sveučilišta u Seulu.

Njegov sin Jay Y. Lee ima pravne probleme zbog povezanosti s udruživanjem dvije podružnice Samsunga, što mu je omogućilo veću kontrolu nad Samsung Electronicsom.

Mlađi sin proveo je neko vrijeme u zatvoru zbog podmićivanja koje je dovelo do opoziva tadašnje južnokorejske predsjednice Park Geun-hye.

Očekuje ga ponovljeno suđenje, dok se u odvojenom postupku našao na optuženičkoj klupi zbog optužbi za računovodstvene prevare i manipulacije cijenama dionica koje je počelo ove sedmice.

/indexhr/