Samo 15 minuta šetnje nedeljno čuva duh, telo i emocije

Život i stil

Prema novom istraživanju sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku, 15 minuta šetnje nedeljno može uticati na emocije, mentalno zdravlje, a možda i na želju za novim saznanjima.

Istraživači su odabrali 60 zdravih odraslih osoba starijih od 60 godina kako bi utvrdili uticaj šetnje na mentalno zdravlje i emocije.

„Osetićete promenu posle samo jedne šetnje u prirodi i to za samo 15 minuta nedeljno, važno je da se opustite i brige ostavite kod kuće“, istakla je dr Virdžinija Sturm, vanredni profesor neurologije na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku.

Profesorka je predvodila tim koji je sproveo eksperiment kako bi se otkrili jednostavni i jeftini načini za poboljšanje mentalnog zdravlja.

Istraživači su zaključili da i 15 minuta šetnje u prirodi nedeljno može biti dovoljno za poboljšanje mentalnog zdravlja.

Učesnici u istraživanju, koji su podeljeni u dve grupe, trebalo je da jednom nedeljno prošetaju prirodom 15 minuta, sami i laganim tempom. Zamoljeni su da tokom šetnje što manje koriste mobilne telefone ili druge uređaje.Stručnjaci savetuju da se u šetnjama prepustite svojim mislimaStručnjaci savetuju da se u šetnjama prepustite svojim mislima

Druga grupa imala je zadatak više, da tokom šetnje obrati pažnju na sebe. 

Istraživači su pomoću upitnika pratili obe grupe tokom osam nedelja, interesovalo ih je kako se učesnici osećaju posle svake šetnje, čak i u danima kada nisu šetali.

Pitanja su bila o čemu razmišljaju tokom šetnje, da li su raspoloženi i kako se tada osećaju.

Svi učesnici su zamoljeni da naprave selfi na početku i na kraju svake šetnje.

Iako je prva grupa više šetala od druge, dnevna istraživanja otkrila su da je druga grupa ispoljila želju za saradnjom i pomoć drugima, kao i saosećanje i zahvalnost, tokom osam nedelja istraživanja.

Istovremeno, učesnici su istakli da se posle istraživanja znatno manje plaše.

A istraživači, koji su pregledali selfije učesnika, primetili su da su u drugoj grupi ipak srećniji osmesi. 

Ali selfiji su se vremenom menjali: ispitanike druge grupe počeo je više interesovati krajolik.

Rezultati istraživanja su pokazali i da nam nedostaje pažnja.

/rts/