“PRAVE ŽURKE NA VODI” Inspektori upadali u lokale zbog kršenja mjera, jednom klubu naređeno MOMENTALNO PRAŽNJENJE

Društvo

Zbog nepoštovanja epidemioloških mjera noćas su sanitarni inspektori kontrolišući klubove na teritoriji Beograda napisali osam prekršajnih naloga, a jednom klubu je naloženo momentalno pražnjenje, izjavio je danas gradski sekretar za vanredne situacije Darko Glavaš.

Tokom šest noćnih sati 14 inspektora uz asistenciju 16 komunalnih policijaca izvršilo je 111 inspekcijskih nadzora.

Za TV Prva Glavaš je rekao da su zaprećene kazne pravnim licima do pola miliona dinara, a odgovornim licima do 150.000 dinara.

Od početka nadzora primjene epidemiloških mjera na teritoriji Beograda kontrolisano 7.415 objekata, izrečeno 318 kazni, napisano 129 preršajnih naloga i momentalno ispražnjeno osam lokala.

– U tri lokala gdje se ozbiljno kršenje mjera ponavljalo, republička sanitarna inspekcija izrekla je mjeru zatvaranja do otklanjanja konstatovanih nepravilnosti – rekao je Glavaš.

FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Dodao je da grad Beograd i država očekuju da u lokalima postoje dezobarijere, sredstva za dezinfekciju, da osoblje nosi zaštitnu opremu, da svi toaleti budu adekvatno opremljeni, stolovi razmaknuti i da se na rizičnijim mjestima mjeri temperatura pri ulasku.

– Najveći broj ugostitelja poštuje mjere. Ima i onih koji svjesno krše mjere jer za prostor od nekoliko stotina kvadrata za žurku prodaju 1.000 karata – rekao je Glavaš.

Podsjetio je da su organizovana okupljanja limitirana na 30 osoba, odnosno četiri kvadratna metra po jednoj osobi.

– Ako je jedna porodica za stolom nije problem, ako je slavlje gdje su srodnici nije problem. Problem je kada u noćnim klubovima sjede jedni drugima na leđima. Nije problem nazdraviti, problem kada se dijeli čaša ili flaša sa nekim, kada se svjesno ide u rizično ponašanje – istakao je Glavaš.

On je naveo i da je u ponovljenim kontrolama, u samo 27 objekata zatečeno neko veće kršenje mjera, i rekao da preko 90 posto ugostitelja poštuje mjere u Beogradu.

Najavio je i da će nekoliko klubova u kojima se kršenja ponavljaju biti predmet dalje kontrole.

Kazne na licu mjesta

– Inicirana je izmjena zakona, da bi kaznu od 5.000 dinara za nenošenje maske u zatvorenom prostoru mogli da pišu na licu mjesta komunalni inspektori. Važno je kontrolisati javni prevoz, ili nošenje maske na otvorenom na skupovima – rekao je Glavaš.

Dodao je da će biti intenzivirane kontrole prodavaca po tržnim centrima gdje je primjećeno da se ne koristi zaštitna oprema.

– Odlično sarađujemo s rečnom policijom, pa ćemo kotrolisati i objekte koji se otisnu na po nekoliko sati i imaju žurke na vodi – rekao je Glavaš.

Dodao je da informacije o rizičnim događajima prate preko njihovih najava na društvenim mrežama, a reaguju i na pozive građana.

– Pri našim kontroloma nema zaštićenih, zakon je isti za sve – istakao je Glavaš i najavio za noćas kontrolu 2-3 rubne gradske opštine i 10 centralnih.

Dodao je da inspektore pri kontrolama prate komunalni milicajci jer je bilo napada.

– Pri takvim situacijama reaguje i interventna policija sa kojom imamo odličnu saradnju. Više puta su asistirali, dali nam podršku i uspostavili javni red i mir – rekao je Glavaš, piše Blic.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *