NOVO OTKRIĆE Britanci tvrde da mogu otkriti širenje virusa preko kanalizacije

Svijet

Naučnici tvrde da su količine korona virusa u kanalizacijskim vodama rani znak razbuktavanja epidemije na testiranom području, piše britanski Gardian.

z uzoraka otpadnih voda može se doći do ranih upozorenja za stanovništvo, a na taj način otkriveno je i nekoliko tinjajućih žarišta korona virusa.

Program tesitranja kanalizacije na Sars-CoV-2 provodi se na jugozapadu Engleske od juna, a dosadašnji uzorci pokazali su porast sadržaja korona virusa u vrijeme kad je na tom području testirano relativno malo ljudi.

Rezultati su proslijeđeni Državnom zavodu za zdravstvo (NHS) i lokalnoj vlasti, pa su tamošnji epidemiolozi upozorili građane na povećani rizik od zaraze.

U kanalizaciji se mogu detektovati fragmenti genetičkog materijala iz virusa, objasnila je britanska vlada, čiji su ministri poručili da te informacije trebaju poslužiti za pokretanje preventivnih aktivnosti u širenju virusa.

Testiranje je provedeno na više od 90 lokacija s otpadnim vodama u Velikoj Britaniji, pokrivajući oko 22 odsto stanovništva Engleske. Novi uzorci sada se prikupljaju na 44 lokacija u Engleskoj, 24 u Velsu i 28 u Škotskoj.

Ministar ekologije Džordž Eustis rekao je da testiranje kanalizacije na korona virus predstavlja “značajan korak naprijed” u određivanju stope zaraze kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou, naročito u onim područjima gdje veliki broj ljudi nije razvio nikakve simptome pa se stoga niti ne testira, prenosi N1.