Nova kineska tehnologija: Roj dronova uništava tenkove

Svijet

PEKING – Kina je nedavno prikazala novi sistem, roj dronova koji nose eksplozivne bojeve glave sposobne da unište tenkove i druga oklopna vozila.

Državna kineska kompanija CETC objavila je video koji traje 58 sekundi a prikazano je probno lansiranje baraža od 48 ofanzivnih dronova, prenosi Difens post.

Prikazani su dronovi lansirani sa lakog vojnog vozila, koji brzo razvijaju krila u vazduhu nakon lansiranja i onda se upućuju ka određenoj meti. Takođe je prikazano i lansiranje dronova sa helikoptera.

Testiranje je sprovedeno prošlog mjeseca, a dronovi navodno nose bojeve glave sa eksplozivom, sposobne da unište tenkove i druga oklopna vozila, dok im je namjena da brojnošću “preplave” neprijateljsku odbranu.

Kineski sajt Douvei News navodi da je svrha testiranja bila prikaz čitave game sposobnosti tog sistema, uključujući brzo raspoređivanje i lansiranje, lebdenje u formaciji, lansiranje iz vazduha, lansiranje prilikom manevrisanja i precizno održavanje formacije.

Prema magazinu Forbs, Kina je još 2018. godine prikazala vozilo sa kog se istovremeno lansira osam CH-901 dronova, tako da je najnoviji test pokazatelj napretka kineskih oružanih sistema.

Dron CH-901 je dron-kamikaza sposoban da lebdi nad metom 40 minuta i šalje snimak operateru prije nego što se obruši na metu.

(B92)