MNOGE IMAJU NEGATIVNA ISKUSTVA Djevojke ne vole “smarače” na društvenim mrežama

Zabava

Skoro decenija je prošla otkako su se društvene mreže udomaćile u našem svakodnevnom životu omogućavajući velikom broju ljudi da iznose vlastito mišljenje putem njih i razmjenjuju iskustva s drugim korisnicima.

Međutim, ove platforme su iznjedrile i ljude koji stalno komentarišu sve objave svojih prijatelja.

Mens Helt piše da se ta pojava zove često “Reply Guy” i da se ona odnosi najviše na muškarce koji “smaraju” djevojke putem interneta upravo komentarišući svaku njihovu objavu i ostavljajući reakcije na njih.

Navedeno je da je riječ o “fenomenu” koji se najviše veže za muško-ženske odnose u kojima žene “trpe” konstantno komentarisanje njenih objava na društvenim mrežama i da to uvijek radi isti muškarac.

Stalno komentarisanje objava može imati nekoliko motiva – postoji mogućnost da se navedeni muškarac slaže ili možda čak i negoduje zbog onoga što je objavljeno, ali isto tako možda želi učestvovati u “zdravoj raspravi” s djevojkom. Međutim, često dođe do suprotnih rezultata, a to je da se istim tim djevojkama dodijeljuju “komplimenti” koji često znaju biti neprikladni.

Istraživanje koje je uradio časopis pokazalo je da pojedine djevojke muškarci koji odgovaraju na sve predstavjaju zapravo bezazlenu smetnju. Međutim, ima i onih djevojaka kojima neprestano pojavljivanje komentara na njihovim društvenim mrežama oduzima dragocjeno vrijeme, skreću pažnju i troše energiju.

O svom iskustvu su pričale djevojke koje su se predstavile samo imenima kako ne bi u potpunosti otkrile identitet.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Postoje oni koji su dragi i pružaju podršku, ali postoje drugi koji na svaku objavu reaguju dvosmisleno i s određenim nagovještajima što zapravo iscrpljuje – kazala je Natali, jedna od korisnica društvenih mreža.

I druga korisnica Sofi, koja se često susretala s takvim slučajevima navela je da su takvi muškarci “uglavnom samo zamorni” i da ih ona “mutira ili blokira na društvenim mrežama”.

Međutim ima i drugačijih mišljenja.

– Ja razumijem takve postupke i uglavnom ih smatram momcima koji žele razgovarati i stupiti u kontakt sa mnom, ali naravno ne dozvoljavam da pređu granicu. Međutim, ja nisam imala takvih iskustava, poprilično je sve uredu. Samo imam problem kada im želim pojasniti nešto što ne razumiju kada se upustimo u raspravu, to zna iscrpiti – kazala je Medelajn, takođe jedna od korisnica društvenih mreža.

Međutim, u većini slučajeva svi komentari muškaraca (bilo da su smiješni ili koketni) graniče s uznemiravanjem. To ima za posljedicu dodatni pritisak na djevojku jer ne zna na koji način da postupi.

S jedne strane želi odgovoriti tako da ne povrijedi njegova osjećanja, dok s druge postoji i strah da situacija ne eskalira i ne bude upitna njena sigurnost.

FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Neugodno mi je kada mi jedan muškarac sve komentariše. Čak iako su ti odgovori bezopasni, u vama izazivaju strah od toga do čega bi mogli dovesti. Mogu tražiti od vas da se družite, ali ih morate odbiti, a s obzirom da to nije jednostavno morate to uraditi na mudar način. To sve iscrpljuje – rekla je Keti, jedna od korisnica.

Ovakve vrste muškaraca se tumače kao pojedinci koji se osjećaju ohrabreno govoriti na društvenim mrežama ono što bi društveno neprihvatljivo bilo u stvarnom svijetu.

I kako se moglo očekivati, kada se muškarac osjeća slobodnim reći ženi šta god želi, ne bojeći se posljedica, onda je to može poprilično uznemiriti.

– Muškarac mi je jednom na društvenoj mreži poslao 10 poruka na koje mu nikada nisam odgovorila niti poslala zahtjev za prijateljstvo. S obzirom na to, počeo me vrijeđati i psovati, a sve zbog toga jer sam objavila da mi se određeni film ne dopada. Činjenica da mi nije bio u prijateljima je dokaz da je samo tražio ljude s kojima će se raspravljati – kazala je Lora.

Stručnjaci su na kraju naveli da je veoma bitno da svi muškarci koji imaju ovakve navike, zapravo preispitaju sami sebe da li vrijedi to što rade i kojem cilju teže s obzirom da to skoro uvijek izaziva negativne konotacije.

Kako su dodali, ukoliko to čine samo da bi privukli pažnju žene koju čak i ne poznaju onda bi bilo dobro da se posvete nekoj drugoj aktivnosti ili hobiju koja će im služiti kao terapija.

/srpska info/