Huavej predstavio novu „mejt 40“ seriju – OLED ekran, 5G i najbrži postojeći čipset

Tehnologija

Kineski „Huavej“ je u okviru jesenje ofanzive tehnoloških džinova predstavio novu „mejt 40“ seriju, koja je veliki napredak u odnosu na svoje prethodnike.

„Mejt 40 pro“ poseduje fleksibilni OLED „horajzon“ ekran dijagonale 17 centimetara i impresivnom stopom osvežavanja od 90 herca.

„Huavej“ je poput svog glavnog konkurenta „Epla“ u svoj novi flegšip ugradio petonanometarski čipset „kirin 9000“, koji je brži od „kalkom snepdregona 865+“ za oko 10 odsto i obezbeđuje čak 52 odsto bolje grafičke performanse, a ima i integrisani 5G modem.

Osnovna verzija telefona ima 8 gigabajta radne (RAM) i 256 gigabajta skladišne memorije.

Na zadnjoj strani telefona je kamera od 50 megapiksela, slično kao i kod modela „P40”, ali pored glavnog, tu je i senzor širokog ugla od 20 megapiksela i periskopski zum objektiv od 12 megapiksela.

Impresivnim performansama treba dodati i bateriju kapaciteta 4.400 miliamper-časova, koja podržava punjenje do 66 vati ili do 50 vati bežičnim putem.

Zamrznuti čipset

Iako koristi čipset petonanometarske procesne snage kao i „Epl“, kineska kompanija ističe da je njen još brži jer poseduje više tranzistora.

Međutim, zbog američkih sankcija u septembru dotok čipova za kineskog giganta je presečen.

To znači da kada se njihove zalihe „kirin 9000“ čipova istroše, „Huavej“ bi mogao da se suoči sa situacijom da ne može više da proizvodi uređaje „mejt 40“, prenosi Bi-Bi-Si.

Trenutno, samo tajvanski TSMC i južnokorejski „Samsung“ imaju znanje i opremu da proizvode petonanometarske čipove, a obema kompanijama je prema sankcijama zabranjeno da snabdevaju „Huavej“.

/rts/