IDEALNA ZA SITUACIJE GDJE JE RIZIK OD ZARAZE VEĆI Naučnici razvijaju masku koja ubija koronu, nosiće se bez ograničenja (FOTO)

Svijet

Naučnici sa Instituta za tehnologiju Masačusets u američkom gradu Kembridžu razvijaju toplotnu masku koja će na 90 stepeni ubijati patogene korona virusa i biće mnogo prijatnija za nošenje maski od onih koje danas viđamo, prenosi Dejli mejl.

Umjesto da filtrira sve što izađe iz ljudskih usta, maska će ubijati koronu prilikom izdaha, jer će dostizati temperaturu od 90 stepeni, na kojoj Kovid 19 ne može da opstane.

Kako bi se izbjegle opekotine usljed zagrijevanja na 90 stepeni, maska će biti zaštićena neoprenom, sintetičkom gumom koja je ustvari polihlopropren. Neopren ima dobru hemijsku stabilnost i održava fleksibilnost u širokom temperaturnom opsegu.

FOTO: MASSACHUSSETS INSTITUTE OF TECHNOLOGY/USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Ukoliko prođe testove, maska će raditi na ateriju od devet volti i biće skuplja od pamučne, hirurške ili N95 maske, dodali su istraživači.

Međutim, toplotna maska će biti idealna u situacijama gdje je rizik od infekcije povećan, kao sto su zdravstvene ustanove ili javni prevoz i neće morati da se sterilizuje poslije upotrebe, prenosi Dejli mejl.

Istraživači su već počeli da prave prototip maske, koja će proći i fizičke testove.

– Za razliku od svih maski koje filtriraju virus, ova maska pušta da virus izađe kroz masku, ali ga ujedno usporava i ubija – rekao je Majkl Strano, hemijski inženjer.

FOTO: MASSACHUSSETS INSTITUTE OF TECHNOLOGY/USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Maska će moći da se nosi bez ograničenja, a baterija od devet volti bi trebalo da omogći funkciju maske na nekoliko sati, prenosi Blic.

izvor> srpska info