SVI ČEKAJU NOVI TALAS VIRUSA Globalna trgovina će pasti za najmanje sedam odsto

Društvo

Vrijednost globalne trgovine ove godine će biti umanjena za sedam do devet procenata u odnosu na prošlu godinu uprkos znacima osjetljivog oporavka u trećem kvartalu, u čemu prednjači Kina, navodi se u novom izvještaju UN.

ijedan region nije pošteđen velikog pada od 19 odsto u drugom kvartalu, pošto je epidemija kovida 19 poremetila svjetsku ekonomiju, objavila je Konferencija UN o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Globalna trgovina oporavila se donekle u trećem kvartalu, kada je bila slabija za 4,5 odsto u odnosu na isti period prije godinu dana, navodi agencija u novom izvještaju.

– Trgovina opremom za kućne kancelarije i medicinskim zalihama povećana je u trećem kvartalu, ali je dodatno oslabila u sektorima automobilske industrije i energetike – navodi UNCTAD.

Napomenuto je da je dobre rezultate bilježi i sektor tekstilne industrije.

U preliminarnoj prognozi rasta za četvrti kvartal očekuje se pad za tri procenta, ali se naglašava da postoje neizvjesnosti u vezi sa daljim kretanjem pandemije.

Ukoliko se pandemija razbukti u narednim mjesecima, to će pogoršati okruženje za donošenje odluka i dovesti do naglog rasta restriktivnih mjera u trgovini, navodi agencija UN.

Kineski izvoz snažno se oporavio u trećem kvartalu nakon pada u početnim mjesecima pandemije i zabilježen je rast na godišnjem nivou od blizu deset odsto.

izvor Srna