FRANCUSKI U GRADIŠCI Sve zastupljeniji strani jezik i kultura u gradu na Savi

Gradiška

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ustanove kulture i umjetnosti, te više udruženja i pojedinaca koji njeguju kult francuskog jezika, književnosti, filma i drugih umjetničkih pravaca uspostavili su plodnu saradnju s Francuskim institutom u Sarajevu.

To je istaknuto na nedavnom sastanku u Gradišci, gdje su predstavnici Gradskog pozorišta, Udruženja “Glas ugostitelja” i nekoliko aktivista ukazali na velike mogućnosti da postojeću saradnju obogate. Podsjećamo, u Gradišci su prethodno veliku pažnju pobudile književne večeri, promocije knjiga i projekcije filmova francuskih autora.

Žan Kristof Tibo, savjetnik za kulturu i saradnju pri Francuskoj ambasadi i direktor Francuskog instituta u BiH, i Nermina Halkić, direktorka Odjeljenja za partnerstvo, kulturu i odnose s javnošću Instituta, istakli su da Gradiška čini velike, iskrene i važne napore na promociji francuske kulture.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– To je za nas veoma važno, jer ovdje prepoznajemo iskrene i uticajne prijatelje koji su Francusku i Francuze prihvatili raširenih ruku i punog srca. Njihova iskustva iz Francuske, po različitim oblastima, ključna su za misiju širenja uticaja naše kulture – kazala je Halkićeva u Gradišci.

Draško Vidović, direktor Gradskog pozorišta u gradu na Savi, kaže da je od početka uključen u programe Francuskog kulturnog centra.

– Ova saradnja za nas je veliki i novi izazov, jer želimo uspostaviti dugoročnu saradnju. Mi već sada igramo pozorišne komade francuskih autora. Želimo da to stalno unapređujemo, pa čak pripremimo predstavu, djelimično na francuskom, ili razvijemo neki drugi vid saradnje na pozorišnoj sceni – rekao nam je Vidović.

iyvor> srpskainfo