Zbog korone i jakog dolara cijene nafte ostale ispod 43 dolara

Svijet
Foto EPA

CIJENE nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod 43 dolara pod pritiskom zabrinutosti da će skok novozaraženih covidom-19 u Europi i SAD-u smanjiti potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,66 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 42 centa nižoj cijeni, od 40,55 dolara.

“Činjenica je da svjedočimo prilično aktivnom širenju pandemije po Europi i, ponovo, po Sjevernoj Americi, što bi moglo zakočiti oporavak potražnje za naftom”, rekao je Lachlan Shaw iz banke National Bank of Australia.

Neke su evropske zemlje ponovo uvele policijski čas i mjere zatvaranja kako bi zaustavile rast broja zaraženih koronavirusom. Britanija je danas postrožila ograničenja u Londonu.

“Iako je malo vjerojatno da će mjere blokade biti temeljite kao u prvom valu pandemije, ograničenja su i dalje na snazi i utiču na sve aspekte našeg života, uključujući potrošnju goriva”, rekla je analitičarka Paola Rodriguez-Masiu iz firme Rystad Energy.

Drugi val pandemije dovodi pod znak pitanja oporavak potražnje

Dodatni pritisak na tržišta nafte stvorio je i jači dolar, zbog kojeg nafta poskupljuje za vlasnike ostalih valuta, a rezultat je slabija potražnja.

Drugi val pandemije dovodi pod znak pitanja oporavak potražnje, što prema porukama iz Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata nije pokolebalo vodeće proizvođače u nakani da od početka sljedeće godine ublaže ograničenja opskrbe i povećaju proizvodnju za dva milijona barela dnevno. 

Tehnički odbor Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i partnerskih proizvođača završio je u četvrtak sastanak tek iskazivanjem zabrinutosti zbog slabih izgleda potražnje.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u četvrtak iznosila 41,29 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

izvor: indexhr