OŠTRE MJERE U SARAJEVU Kazne za nenošenje maski na otvorenom do 1.500 KM, policija kontroliše građane

BiH Zdravlje
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

Nošenje maski u Sarajevu obavezno je i na otvorenom prostoru, a da li se naredbe poštuju pratiće pripadnici MUP Kantona Sarajevo.

ačelnik Sektora uniformisane policije Džafer Hrvat je rekao da su kazne za nepoštovanje naredbi, koje su donete zbog pogoršanja epidemiološke situacije, od 500 do 1.500 KM.

Istakao je da će policija učiniti maksimalne napore da animira građane da poštuju mjere, ali da to ne znači da će zanemariti druge zadatke.

– Naredbom se nalaže pravnim subjektima da osiguraju klizno radno vrijeme kako bi se smanjile gužve u javnom prevozu. Takođe, osnovnim i srednjim školama naloženo je da organizuju rad od 7.30 do 9 sati radi rasterećenja u javnom prevozu. Nalaže se svim pravnim subjektima i fizičkim osobama koje imaju više od 20 zaposlenih da hitno donesu krizni plan pripravnosti kojim će biti usklađena organizacija rada. Naredbe su na snazi od danas. Sve što nije regulisano ovom naredbom jeste federalnom koja je donesena 1. oktobra – rekla je članica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Alma Kadić

Dalje naredbe će se prilagođavati u skladu s procjenom situacije Kriznog štaba.

izvor: srpska info