Poražavajuće: Ni dvije trećine firmi u BiH nema veb stranicu

BiH

15.10.2020.

SARAJEVO – Prvi rezultati godišnjeg istraživanja Agencije za statistiku BiH o korištenju informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u preduzećima pokazuju da 99,6 odsto firmi ima pristup internetu, dok od ukupnog broja posmatranih firmi njih 62,7 odsto ima svoju veb-stranicu.

foto: pixabay

Istraživanje, koje je rađeno na uzorku od 2.276 preduzeća, pokazalo je da svoju veb-stranicu ima 89 odsto firmi koja se bave informisanjem i komunikacijama, 87,5 odsto onih koje se bave popravkom i održavanjem računara i komunikacijske opreme.

Svoju veb-stranicu ima i 74,9 odsto firmi koje se bave stručnom, naučnom i tehničkom djelatnošću, 66,8 odsto koje se bave administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, a 61,6 odsto firmi u trgovini na veliko ima svoju veb-stranicu.

Oko 58,5 odsto firmi koje se bave uslugom smještaja i ishrane ima svoju veb-stranicu, 53 odsto koje se bave poslovanjem nekretnina, a 45,7 odsto firmi iz saobraćaja i skladištenja ima svoju veb-stranicu.

Prema podacima Agencije, od ukupnog broja anketiranih preduzeća,15,2 odsto zapošljava IKT stručnjake, dok je 11,5 odsto firmi organizovalo trening za poboljšanje IKT vještina za zaposlene.

Procenat zaposlenih koji koriste računare s pristupom internetu u poslovne svrhe iznosi 38 odsto, dok 66,2 odsto preduzeća obezbjeđuje prenosive uređaje koji omogućavaju mobilnu internet vezu, koristeći mobilne telefonske mreže, za poslovne potrebe.

Prema ovom istraživanju, 8,5 odsto preduzeća kupuju usluge “računarstvo u oblaku” (cloud computing).  Srna