Francuska uvodi policijski čas u trećini države

Svijet
foto:Tanjug

15.10.2020.

PARIZ – Francuska će uvesti policijski čas u gotovo trećini države radi suzbijanja širenja virusa korona, ali nije predviđena nova blokada na nacionalnom nivou, rekao je danas predsjednik Emanuel Makron.

Makron je objavio da će policijski čas koji će stupiti na snagu od subote i trajati od 21.00 čas do 6.00 časova narednog jutra neposredno nakon što je administracija objavila vanrednu situaciju za javno zdravlje.

Francuski predsjednik naveo je da će policijski čas boiti uveden u širem regionu Pariza, Merseju, Tuluzu, Monpeljeu i još pet gradova.

Makron je naglasio da je reagovanje neophodno i da Francuska nije izgubila kontrolu nad virusom, ali da situacija izaziva zabrinutost.

Pošto je najavio ponovo uvođenje vanrednog stanja i policijski čas kako bi se suzbila epidemija, Makron je u televizijskom gostovanju rekao:

“Poruka koju želim da pošaljem večeras je da trebam svakog od vas, potrebni smo jedni drugima, da pronađemo rješenja. Izaći ćemo iz ovog jači zato što ćemo biti više ujedinjeni. Prebrodićemo ovo zajedno”, prenosi Rojters.

U Francuskoj je registrovan 22.591 zaraženi virusom korona, što je treći put u proteklih šest dana da ih je više od 20.000. Preminulo je više od 32.000 ljudi.

Francuske vlasti proglasile su nešto ranije vanrednu situaciju za javno zdravlje čime su zvaničnicima data veća ovlaštenja da uvode nove mjere radi suzbijanja širenja virusa korona. 

izvor:nezavisne novine